Wat is een koopverslaving

Ik ben thuis en zit niet helemaal lekker in mijn vel. De glimlach op mijn gezicht heeft moeite zich te vertonen en als het zich vertoont schuild daar achter een sombere gezichtuitdrukking. De supermarkt roept want er moet ook gegeten worden vanavond. De aantrekkingskracht om iets te bestellen is groot maar ik weet de verleiding nog te weerstaan. Als ik eenmaal mijn kleding heb aangetrokken, loop ik richting de supermarkt. Ik moet door de winkelstraat waar een aantal afhaalzaken mij met man en macht naar binnen proberen te trekken. De verleiding wordt onweerstaanbaar en voordat ik het weet zit ik met een glimlach op de bank en in mijn hand een overheerlijk poké bowl van 12 euro.

Een koopverslaving bestaat niet alleen in romans

We kennen bijna allemaal wel de Shopaholic boeken van Sophie Kinsella waar Rebecca Bloomwood in de problemen komt door haar uitgavenpatroon. Ze werkt bij een tijdschrift waarin ze mensen adviseert hoe ze slim met hun geld om moeten gaan. Maar in haar vrije tijd gaat ze het liefst winkelen, wat voor haar dé oplossing is voor al haar problemen. De schulden stapelen in een razend tempo op en dreigbrieven van haar bank stromen binnen. De paniekaanvallen worden erger en ze probeert verhalen te verzinnen om haar geldproblemen te verminderen. Maar niet is minder waar want die fantastische bedachte verhalen boksen niet op tegen de werkelijkheid en de donkere wolk die boven haar hoofd hangt.

De een noemt het een shopaholic en de andere een koopverslaving. Tot een paar jaar geleden kende men deze benaming nog niet eens en werd je al snel in het hoekje als de onverantwoordelijke geschoven. Of je hebt spreekwoordelijk gewoon een gat in je hand.

Wat is een koopverslaving

Een koopverslaving werkt op grote lijnen hetzelfde als andere vormen van verslaving zoals een gameverslaving of alcoholverslaving. Iemand met een koopverslaving koopt op een dwangmatige manier spullen, dit vaak om zichzelf beter te voelen. Vaak heeft die persoon deze spullen niet nodig en is het fijne gevoel van het gekochte spul daarna weg. Daarmee bedoel ik dat je hersenen je elke keer belonen bij iedere aankoop met dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Je krijgt dan een korte kick en voelt je voor een tijdje even beter maar in werkelijkheid zit je in de gevangenis van je verslaving. Vaak komen hierbij veel negatieve gevoelens en schaamte kijken. Maar doordat het elke keer aangevuld moet worden, blijven mensen met een koopverslaving opnieuw kopen. Een koopverslaving is dus veel meer dan alleen maar gezellig winkelen.

Koopverslaving quote

Vier verschillende typen

Er zijn in de afgelopen jaren wat onderzoeken gedaan naar het gedrag van mensen met een koopverslaving. Vanuit welk probleem, emotie of motief gaan mensen kopen. Verschillende onderzoeken, Valence e.a. (1988) benoemen dat er vier verschillende typen koopverslaving zijn:

Emotioneel reactieve koper: hecht belang aan de symbolische betekenis van het product en koopt op basis van emotionele motieven.
Impulsieve koper: koopt vanuit een plotselinge wens in een toestand van emotionele disbalans zonder zich zorgen te maken over de consequenties.
Fanatieke koper: is uit op bezit en is vaak alleen geïnteresseerd in een bepaald product waarbij overmatig enthousiasme en/of intense toewijding komt kijken.
Ongecontroleerde koper: probeert psychische spanningen te verminderen door te kopen. De middelen van kopen werken als spanningsreductie en is niet uitsluitend gericht op bezit van artikelen.

Het is meer dan alleen een gat in je hand

Bij een koopverslaving komt dus veel meer kijken. Het is vaak niet meteen zichtbaar dat men een koopverslaving heeft en het kan soms enkele jaren duren voordat het probleem zichtbaar wordt. Het suddert meestal aan de oppervlakte en de problemen worden langzamerhand zichtbaar. Vaak zijn ze zichtbaar als er schulden bij komen kijken of iemand zich niet kan voldoen aan de financiële verplichtingen.

Als ik naar mijn eigen verslaving kijk zie ik ook dat het rond mijn 17de is ontstaan. Ik begon toen langzaam aan kleding te kopen om meer gezien te worden en mezelf beter te voelen. Elke week had ik wel een nieuwe setje kleding en dat ene compliment voelde dan zo goed dat ik ervoor zorgde dat ik de week erop weer iets nieuws had waar men een compliment op kon geven. Dit ging zo jaren aan een stuk door totdat ik in burn-out raakte en de koopverslaving enkele jaren later boven kwam drijven.

Een koopverslaving is dus niet niets en het kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Een koopverslaving wordt steeds serieuzer genomen waardoor er ook steeds meer vormen van hulp beschikbaar zijn.

Hi, mijn naam is Diana. Ik ben spreker, ervaringsdeskundige, reisblogger en fotograaf. Ik woon met mijn twee katten (Kayla en Evi) in een knus appartement in het centrum van Breda. Ik ga er graag op uit en ontdek het liefs elke week nieuwe dingen. Ik ben verslaafd aan Schotland, Sushi en gezelligheid. Meer weten over mij?

Meer Berichten

Hi, mijn naam is Diana. Ik ben spreker, ervaringsdeskundige, reisblogger en fotograaf. Ik woon met mijn twee katten (Kayla en Evi) in een knus appartement in het centrum van Breda. Ik ga er graag op uit en ontdek het liefs elke week nieuwe dingen. Ik ben verslaafd aan Schotland, Sushi en gezelligheid. Meer weten over mij?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *