Vooroordelen over ADHD die de wereld uit moeten

Ben jij iemand, net zoals ik met ADHD dan heb je wel eens te maken gehad met de vooroordelen. Er wordt snel gedacht of gezegd dat mensen met ADHD extreem druk zijn, snel afgeleid, veel praten, niet slim genoeg en slordig zijn. Vaak zorgen deze vooroordelen voor een laag zelfbeeld en problemen bij diegene waar het om gaat. ADHD is veel meer dan alleen de vooroordelen die de wereld in worden geholpen en zijn eigenlijk ook volkomen onnodig.

Van vooroordelen naar trots

Laten we als eerste beginnen met het feit dat er maar weinig mensen zijn met ADHD die dit zien als iets positiefs. Men kan er vaak niet trots op zijn en dat is erg zonde. Ieder mens heeft prachtige unieke eigenschappen wat die persoon mooi maakt en dat hebben ook mensen met ADHD. Helaas kan een label dus de diagnose en de plakkende vooroordelen stigmatiserend werken. Stigmatiseren betekent heel simpel dat er bepaalde kenmerken aan een persoon of groep worden verbonden, waardoor er dan juist vooroordelen ontstaan. Doordat er negatief wordt gekeken naar de diagnose, gaat het zelfbeeld vaak ook rammelen waardoor men een negatieve associatie krijgt met de kenmerken die tot uiting komen.

Wat ik ermee wil zeggen is dat een vooroordeel het nog lastiger maakt voor een persoon om te leven met ADHD. Zelf kreeg ik vaak te horen dat ik veel aan het kletsen was en ik nooit mijn mond kon houden. Dit klopt wel een beetje maar het maakte ook dat ik me anders begon te gedragen. Ik paste mezelf aan en voelde me erg onzeker. Later begon ik mezelf de schuld te geven en dit gedrag te verwijzen naar het feit dat men mij niet meer in hun leven wilde. In de plaats van samen naar handvatten of oplossingen te zoeken benoemde men mij elke keer de vooroordelen.

ADHD is vaak al lastig genoeg om mee te leven en als dat ook met alle vooroordelen en misvattingen samen moet wordt het bijna onmogelijk. Daarom is het belangrijk om te kijken naar wat een persoon wel kan en welke eigen krachten en vaardigheden die persoon juist mooi en uniek maken. Want wanneer jij hier zelf steeds een stukje meer in geloofd zul je ook elke keer een stapje dichterbij jouw doelen en dromen komen.

Vooroordelen over het hebben van ADHD

Vooroordelen over het hebben van ADHD
Laten we nu met het stuk beginnen waar het eigenlijk om zou gaan, de vooroordelen. Ik zal vooral de vooroordelen gaan benoemen die ik in mijn leven regelmatig heb gehoord. Even voor de duidelijkheid, ik kreeg mijn diagnose op mijn 24ste en ik ben nu bijna 34 tijdens het schrijven van dit artikel.

Als dat ADHD is, dan heb ik het ook

Je wilt niet weten hoe vaak ik dit heb gehoord. Dat heb ik ook, ik ben ook wel eens druk, dingen vergeten heb ik ook regelmatig of ik koop ook wel eens iets uit een impuls. Het is idd zo dat iedereen zich wel eens warrig voelt, zich niet kan concentreren, onrustig voelt, iets koopt zonder erbij na te denken of zich gewoon compleet opgebrand voelt. Dit is heel normaal maar wel compleet anders dan echt ADHD hebben. Mensen met ADHD functioneren hier in gewoon anders, het zit in de hersenen en is vaak niet eenmalig maar iets wat langdurig (hele leven lang) terug komt. Het kan soms echt een burn zijn om te mee te moeten dragen en ik word soms echt gek van mezelf.

Ik snap trouwens heel goed waar deze opmerking vandaan komt. Men voelt herkenning in het gedrag wat een persoon laat zien. Als men regelmatig iets vergeet en iemand met de diagnose ADHD heeft dat dan ook, dan wordt er al snel de overeenkomst gezocht. Een naam aan iets geven kan het al snel dragelijker maken want ook de persoon die regelmatig iets vergeet zal dit te horen krijgen, ‘van ben je nu weer iets vergeten’. Door te kijken wat een ander heeft en hier te connecten kan het gevoel van minderwaardigheid bv verkleinen.

Maar dit vooroordeel of misvatting kan er voor zorgen dat iemand zich niet meer durft te uiten. Zijn of haar stukje wordt overdonderd en niet gehoord, ook al weet men vaak dat de persoon het zo niet bedoelt. Ik zelf schaamde me al vaak zat voor bepaalde uitingen van mijn ADHD en het er over hebben of het verwoorden was dan al moeilijk zat.

“Dit is heel normaal maar compleet anders dan echt ADHD hebben”

ADHD-ers zijn altijd druk

De link tussen ADHD en druk wordt snel gelegd en dat is ook niet raar. Veel mensen met ADHD zijn druk of hebben last van hyperactiviteit. Veel mensen geloven bv bij mij niet altijd dat ik ADHD heb want je bent soms ook zo rustig. Als eerste zijn alle mensen met ADHD anders en heeft het bij iedereen een andere uiting. Ten tweede zijn er verschillende types ADHD en ten derde drukte hoeft niet alleen maar zichtbaar te zijn.

Wat wel klopt bij mij is dat ik altijd een rush gevoel heb en dat ik me zelf niet helemaal ontspannen kan voelen. Er is altijd wel drukte van gedachten in mijn hoofd (gebruik geen medicatie) en priel altijd met iets (haarstiekje, haar, nagels) maar dit is iets anders dan de drukte die ze in het vooroordeel bedoelen. Het is niet zo dat iemand met ADHD automatisch druk in zijn fysieke uitlatingen maar bv wel onrustig is in zijn hoofd waardoor de persoon voor de buitenwereld juist rustig is.

Je bent niet geïnteresseerd

Tijdens het voeren van een gesprek dwalen mijn ogen af en ligt mijn focus binnen 1 seconden bij de serie die zich afspeelt op tv. Later schrik ik uit mijn focus als de persoon vraagt of ik wel luister en zijn verhaal wel interessant vind. Dit gebeurd ook snel als ik in een drukke ruimte ben en als er veel om mij heen gebeurd. Mijn gedachten springen overal naar toe en willen alles meekrijgen.

Soms heb ik extreem veel moeite om me te focussen op een gesprek en dan kan ik mezelf daar de schuld van geven als ik niet alles mee krijg. Het is absoluut niet dat ik iets niet boeiend vind maar soms lukt het gewoon niet om mijn gedachten bij één ding te houden. Ik kan zelfs afgeleid worden door iemands ogen, dus ik kijk bij een gesprek vaak naar het stukje voorhoofd tussen de ogen om mijn concentratie zo goed mogelijk vast te houden.

En het is goed als je vraagt om iets nog een keer uit te leggen als je het niet goed hebt meegekregen. Het is niet dat je niet geïnteresseerd bent, het is vaak juist het tegenovergestelde. Gun jezelf de tijd en vraag dat ook aan anderen. Kijk wat voor jou goed werkt om de focus/interesse bij een project of gesprek te houden. Bij mij werkt het om dingen uit te spreken naar een persoon of een project op te delen in hele kleine stapjes zodat het een mindere lange focus van mij vraagt.

ADHD is een hype

Het lijkt er wel op alsof iedereen tegenwoordig ADHD heeft of ADHD bestaat niet, het is een hype. Ergens kan ik me dat wel voorstellen want veel kinderen krijgen de diagnose ADHD/ADD. Dit komt ook omdat het jaren geleden er al wel was maar was het veel minder op de voorgrond. Er werd minder tot geen onderzoek naar gedaan en tegenwoordig wordt het veel sneller opgepikt. Dat er snel een diagnose wordt gegeven lijkt maar zo. Voor je de diagnose ADHD krijgt moet je eerst flink wat gesprekken voeren met een psycholoog en/of psychiater en testen maken. En je moet sowieso 6 maanden aan een stuk kenmerken vertonen.

Ik denk dat het erg belangrijk is dat men iemand niet minder maakt, door te zeggen dat het een hype is. Voor iemand die nog aan het worstelen is mijn zijn of haar diagnose kan dit behoorlijk lastig zijn om te horen.

“Laten we dit vooroordeel even snel de wereld uit helpen want als er mensen zijn met doorzettingsvermogen zijn het wel mensen met ADHD. “

Je groeit er wel overheen want ADHD is een fase

Dit is een groot misverstand want ik kreeg bv mijn diagnose op mijn 24ste. Als kind zijnde had ik er al veel last van maar nooit is toen de diagnose gesteld. Ik zat op speciaal onderwijs maar ook daar was er buiten andere zaken geen oog voor. Nu 10 jaar na mijn diagnose ziet de ADHD er heel anders uit bij mij. Vaak krijg ik dus nog de vraag of ik wel ADHD heb. Gelukkig heb ik in al die jaren van therapie handvatten gekregen waardoor ik mijn ADHD nu beter ken en hoe ik er nu beter mee kan (leren) omgaan.

Het wilt niet zeggen als iets niet meer zo zichtbaar is dat het er ook niet meer is. Het is er nog wel maar het is meer beperkt aanwezig op de voorgrond.

Mensen met ADHD zijn lastpakken

Dit is een behoorlijk gemeen vooroordeel want ADHD wordt vaak samen gezet met vervelende ruziemakende mensen die vaak in de problemen komen. Het is natuurlijk niet uit te sluiten dat een persoon met ADHD ander gedrag vertoont maar dat ligt dan vaak niet aan de ADHD maar gewoon aan het gedrag wat dit persoon met zich meedraagt.

Het is tevens ook niet zo dat het een excuus is voor een bepaald gedrag. Mensen zijn snel geneigd om iets te koppelen om het dragelijker te maken.

Ze hebben geen doorzettingsvermogen

Laten we dit vooroordeel even snel de wereld uit helpen want als er mensen zijn met doorzettingsvermogen zijn het wel mensen met ADHD. Ze weten namelijk als geen ander hoe het is om ergens voor te gaan. Dat er vaak onafgemaakte klusjes in het huis rondslingeren of ze aan een project beginnen en het dan niet afmaken heeft niks te maken met het doorzettingsvermogen waar men in dit vooroordeel over praat.

Wat wel waar is is dat mensen met ADHD twee keer zoveel energie verbruiken om een bepaald doel te bereiken. Als ik bv echt iets leuk vind dan ga ik er de volle 100% voor en lukt het mij meestal ook om dit doel te bereiken. Maar als het mijn interesse verliest laat ik het ook snel links liggen. Dit kan lijken op geen doorzettingsvermogen hebben maar het is veel meer dan dat.

Een kijkje in de spiegel

Laten we het plakplaatje even weg denken en kijken naar de persoon voor je. Zie daar een mens, een mooi uniek persoon die krachten heeft en iets kan bereiken als hij of zij daar voor gaat. Die ondanks de vooroordelen in het leven gaat voor zijn of haar dromen. Die zich niet laat tegenhouden door de gemene woorden die sommige mensen soms kunnen zeggen. Ik weet dat een kijkje in de spiegel soms eng kan zijn maar het kan je juist ook enorm veel kracht geven.

ADHD-ers zijn hartstikke leuke mensen

Laat de vooroordelen achterwege en kijk met een open blik naar de persoon voor je. Elk mens met ADHD is anders en worstelt dagelijks met zijn of haar diagnose. Sommige zijn daar voorbij en leven samen, hand in hand maar dat wil niet zeggen dat ze zich niet gehoord willen voelen en soms even iemand nodig hebben die hun echt ziet en niet alleen het vooroordeel wat je soms hoort of leest.

Hi, mijn naam is Diana. Ik ben spreker, ervaringsdeskundige, reisblogger en fotograaf. Ik woon met mijn twee katten (Kayla en Evi) in een knus appartement in het centrum van Breda. Ik ga er graag op uit en ontdek het liefs elke week nieuwe dingen. Ik ben verslaafd aan Schotland, Sushi en gezelligheid. Meer weten over mij?

Meer Berichten

Hi, mijn naam is Diana. Ik ben spreker, ervaringsdeskundige, reisblogger en fotograaf. Ik woon met mijn twee katten (Kayla en Evi) in een knus appartement in het centrum van Breda. Ik ga er graag op uit en ontdek het liefs elke week nieuwe dingen. Ik ben verslaafd aan Schotland, Sushi en gezelligheid. Meer weten over mij?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *