Koopverslaving? Handige tips om er mee om te gaan

Op het moment van schrijven van dit artikel, zit ik in de auto op een parkeerplek bij het ziekenhuis en staat de kerst voor de deur. Over 1.5 week beginnen de feestdagen en alles aan mij wilt het liefst dat ene glitter jurkje kopen wat ze in de winkel zag hangen. Het is geen gemakkelijke periode voor iemand met een koopverslaving. In dit artikel geef ik je een aantal tips om er beter mee te leren omgaan.

Wat is nou een koopverslaving

Om precies uit te leggen wat een koopverslaving is, zijn we wel een a4-tje of 6 verder. Ik heb er trouwens ook een erg uitgebreid artikel geschreven over wat is een koopverslaving’. Even in het kort: een koopverslaving is de drang om spullen te kopen om jezelf bv beter te voelen. Men voelt een kick en krijgt een super goed gevoel bij. Vaak houdt dit gevoel maar even aan waardoor men weer iets nieuws moet/gaat kopen om hetzelfde gevoel te krijgen.

Wat doe je eraan? Handige tips

Denk je dat een koopverslaving hebt of heb je de diagnose gekregen en wil je ermee aan de slag, dan heb ik hier een aantal handige tips voor je. Deze tips hebben een positieve draai gegeven aan mijn leven met een koopverslaving.

Tip 1: Schaam je niet, praat erover

Oke, dit is misschien makkelijk gezegd. Je hoeft je niet te schamen want zoiets kun je niet 123 uitzetten. Maar ik weet nog goed het moment dat ik over die schaamte heen leerde stappen en er voor het eerst openlijk met iemand over durfde te praten. Er over praten met iemand, niet zozeer over de koopverslaving maar meer over het feit welke problemen ik er aan over heb gehouden, dat luchte al op.

Erover praten kan zijn met een vriendin of familielid. Als je dit te dichtbij vind komen dan zijn er altijd mensen die openstaan voor een praatje, off- of online.

Tip 2: Wees eerlijk tegen jezelf

Praat met jezelf en vraag of je die spullen wel echt nodig hebt en om welke reden je ze hebt gekocht. Koop je spullen om het gewoon maar te willen kopen of koop je misschien spullen als compensatie omdat je in bepaalde tijden van je leven te kort gedaan bent. Of wil je van dat rot gevoel afkomen of wil je van je partner of vriendinnen meer aandacht en vul je dat in door iets te kopen? Wees eerlijk tegen jezelf, hoe moeilijk dit ook is. Want inzicht in je eigen handelen, toegeven aan je beweegredenen is een hele belangrijke stap.

Tip 3: Verlaag de verleiding

Meld je direct af bij Facebook Pagina’s van producten waar je gevoelig voor bent zoals pagina’s over kleding, meld je af bij alle mailings en plak een nee-nee sticker op je brievenbus. Hoe minder verleiding hoe beter het is want die aantrekkingskracht maak het niet gemakkelijker om je koopverslaving onder controle te krijgen. Merk je dat je bv niet lekker in je vel zit beperk winkel activiteiten dan alleen tot het hoognodige en moet je toevallig nodig de stad in, ga dan niet alleen.

Tip 4: Doe het niet alleen en zoek hulp

We nemen tip 1 er even bij want dat is het eerste wat je gaat doen als je hulp gaat zoeken. Je gaat er over praten! Zoek hulp bij vrienden, familie, een instantie of een coach. Het is natuurlijk onwijs zwaar en moeilijk om toe te geven dat je in de problemen zit. Als je het deelt met andere dan hoef je die zware rugzak niet meer alleen te dragen en kunnen de zware stenen verdeeld worden. Zo heb ik bv een tijdje, toen ik nog een creditcard had die aan mijn zus gegeven. Dit zorgde ervoor dat ik geen impuls aankopen kon doen met mijn creditcard. Ook ga ik in moeilijke tijden niet alleen naar de stad en zorg ik dat ik zonder pinpas ga en alleen contant geld meeneem.

Geef ook aan dat je wilt dat ze ingrijpen of je een hint geven als je de drang hebt om weer iets te kopen wat je niet nodig hebt en als je daar niet het geld voor hebt.

Tip 5: Leer een nieuwe manier van kopen aan

Vaak ligt er onder al die koopdrang een dieperliggende reden waardoor je dus elke keer weer dat ene ding koopt. Het is als eerste belangrijk om inzicht te krijgen waarom je gaat kopen. Ik ga bv niet de stad in als ik slechte dagen heb want dan ben ik bv meer vatbaar voor het kopen van spullen. Ook heb ik geen gewone creditcard maar een debit creditcard, hier elimineer ik al een gevaar.

Wat ook goed werkt om een nieuwe manier van kopen aan te leren is om overzicht te krijgen in je uitgaven en vaste lasten. Denk goed na of je wel het geld hebt om bepaalde aankopen te doen. Schrijf ook op wat je van plan was om uit te geven nu je het niet gekocht hebt en kijk aan het einde van de maand wat je uiteindelijk niet hebt uitgegeven – dit geeft een heerlijk gevoel.

Deze tips komen uit persoonlijke ervaring die mij erg geholpen hebben en nog steeds helpen om mijn koopverslaving onder conrtole te houden. Heb jij nog goede tips? Dan lees ik ze graag in een reactie.

Hi, mijn naam is Diana. Ik ben spreker, ervaringsdeskundige, reisblogger en fotograaf. Ik woon met mijn twee katten (Kayla en Evi) in een knus appartement in het centrum van Breda. Ik ga er graag op uit en ontdek het liefs elke week nieuwe dingen. Ik ben verslaafd aan Schotland, Sushi en gezelligheid. Meer weten over mij?

Meer Berichten

Hi, mijn naam is Diana. Ik ben spreker, ervaringsdeskundige, reisblogger en fotograaf. Ik woon met mijn twee katten (Kayla en Evi) in een knus appartement in het centrum van Breda. Ik ga er graag op uit en ontdek het liefs elke week nieuwe dingen. Ik ben verslaafd aan Schotland, Sushi en gezelligheid. Meer weten over mij?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *