ADHD & werk | tips om voor meer werkplezier

Je hebt ADHD maar je merkt dat je nooit lang een baan hebt kunnen behouden. Elke keer lijkt je werkplezier minder te worden en ben je op zoek naar nieuwe prikkels. Veel mensen met ADHD hebben in hun leven veel verschillende banen, lopen vast in hun werk en gaan dan meestal burn-out. Toch zijn mensen met ADHD erg gewild en dat vooral vanwege hun creatieve brein, oplossingsgericht denken en out of the box denken, gedrevenheid, enthousiasme en openheid. In deze blog geef ik je tips om je te helpen beter te functioneren in je werk.

Doe werk wat je echt leuk vind

Wat werk voor jou? Wat vind je nou echt leuk om te doen? Dat zijn de vragen die je jezelf zou moeten stellen als je regelmatig vastloopt in je werk. Als geen ander weet ik hoe het is om van baan naar baan te hoppen. Ik raakte onderprikkelt, ging fouten maken en werd uiteindelijk ontslagen. Of ik kwam regelmatig te laat omdat ik het werk niet meer uitdagend genoeg vond. All by all is dit niet hetgeen wat je wilt ervaren.

Als iemand met ADHD echt iets leuk vind dan gaat die persoon daar uiteindelijk helemaal voor. Bekijk goed naar wat je leuk vind om te doen. Vind je bijvoorbeeld schrijven erg leuk en ben je daar ook nog eens goed in, kijk dan voor een baan als copywriter. Ben je graag buiten en merk je dat je daar vrolijk van wordt, kijk dan naar banen die je voor een groot deel buiten kunt uitvoeren. 

Wat werkt wel en wat werkt niet

Wat voor jou collega goed werkt, wilt niet gelijk zeggen dat dit voor jou ook op die manier werkt. Elk brein is natuurlijk anders maar het ADHD brein heeft net een iets andere invalshoek nodig. Als wij echt iets leuk vinden en interessant dan kunnen we er de volle 100% voor gaan. Je kunt je brein dan optimaal gebruiken en kan je misschien zelfs gebruik gaan maken van de hyperfocus (en dat is een prachtige eigenschap van ADHD). Heerlijk zo’n moment dat alles vanzelf gaat en je dingen echt voor elkaar krijgt.

ADHD en werk tips voor meer werkplezier

Besteed klussen uit als het voor jou niet werkt

Deze tip geldt lang niet voor iedereen maar doe er je voordeel mee. Helaas werkt het brein van iemand met ADHD anders. Je hebt meer prikkels nodig om klussen die je start ook echt af te maken. Het focussen en concentreren bij klussen die saai, lastig of minder uitdagend zijn is dan lastiger. Dit komt eigenlijk doordat de hersenen van iemand met ADHD minder goed met elkaar communiceren.

Zo is het belangrijk om te gaan kijken wat jij echt leuk vind (eerste tip) en daar je aandacht op te zetten. Bij dingen die je minder leuk, kijk je of je dit uit kunt uitbesteden. Maar je kunt ook een manier gaan zoeken om de klus toch zelf af te ronden. Dit kun je doen door bv hulp te vragen of door deze klus als eerste op de dag te doen, zodat je hier niet tegenaan hoeft te blijven hikken.

Doe het nu, schrijf het op maar ga het niet onthouden

Als eerste is er een groot verschil tussen het inplannen en opschrijven van activiteiten en het onthouden/uit stellen. Vaak als je het in je gedachten gaat uit stellen en niet direct inplant dan verlies je het ook uit het zicht. Schrijf het dus op, voer het bij korte klussen gelijk uit of plan het in op je to do lijst (bv in Asana) of plan het in je agenda (Google Agenda of Trello). Plan ook niet teveel op één dag en plan bv maximaal 3 klussen die je écht af wilt hebben en kijk dan als je die af hebt wat je nog meer zou kunnen doen.


ADHD en werk

Tuurlijk zul je tegen dingen aanlopen in je leven en werkt het met vallen en opstaan. De bovenstaande tips hielpen mij erg in het proces van meer werkplezier te creëren. Dit zorgt er nu voor dat ik klussen beter (op tijd) af krijg en ik bijna niet meer onderprikkelt raak in mijn werkzaamheden. Ook kan ik gemakkelijker en beter overzicht bewaren maar kan ik vooral het werk wat ik doe met plezier uitvoeren.

Kijk goed na welke tips voor jou werken en voer deze één voor één uit – want alles tegelijk willen doen (zijn ADHD-er goed in) wilt niet altijd goed werken.

Hi, mijn naam is Diana. Ik ben spreker, ervaringsdeskundige, reisblogger en fotograaf. Ik woon met mijn twee katten (Kayla en Evi) in een knus appartement in het centrum van Breda. Ik ga er graag op uit en ontdek het liefs elke week nieuwe dingen. Ik ben verslaafd aan Schotland, Sushi en gezelligheid. Meer weten over mij?

Meer Berichten

Hi, mijn naam is Diana. Ik ben spreker, ervaringsdeskundige, reisblogger en fotograaf. Ik woon met mijn twee katten (Kayla en Evi) in een knus appartement in het centrum van Breda. Ik ga er graag op uit en ontdek het liefs elke week nieuwe dingen. Ik ben verslaafd aan Schotland, Sushi en gezelligheid. Meer weten over mij?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *