ADHD en medicatie: waarom ik geen medicatie meer gebruik

Het eerste wat er gebeurde toen ik de diagnose ADHD kreeg was dat ik aan de medicatie moest. Ik kreeg uitleg over wat het met mij zou doen en waarom het belangrijk was dat ik er mee zou beginnen. Een aantal jaar en veel soorten medicaties verder ben ik gestopt met het innemen van ADHD medicatie. Ik leg je hieruit waarom.

Van Ritalin, Concerta tot een antidepressiva

Laten we als eerst beginnen met het feit dat ik niet tegen medicatie ben en dat ik er ook heel veel baat bij heb gehad. Alleen kreeg ik helaas erg veel bijwerkingen waardoor ik moest gaan afwegen of het beter functioneren met medicatie opwoog tegen de vele bijwerkingen die ik had.

Aan de medicatie

Ik begon als eerste met Ritalin, dit is een pilletje die je elke 3 a 4 uur inneemt tot een aantal uur voordat je gaat slapen. De eerste weken was dit echt een verheldering en er ging een wereld voor mij open. Ritalin hielp mij om beter geconcentreerd te werken, meer rust en helderheid te krijgen en geen door elkaar gehusselde gedachten meer in mijn hoofd te hebben.

Helaas heb ik met Ritalin ook veel last van de bekende rebound, weinig eetlust en deze bijwerkingen werden na mate van gebruik steeds heftiger en uiteindelijk kreeg ik ook veel buikkrampen. Vanuit daar besloten we over te gaan op Concerta, ook wel de langdurige variant van Ritalin genoemd. In het begin was ik erg tevreden over het gebruik en waren de oude bijwerkingen van Ritalin weg. Helaas was dit van korte duur en kwamen de bijwerking die ik eerder bij Ritalin had weer terug. Ook kreeg ik deze keer meer last van afgevlakte en depressieve gevoelens. Ik had het gevoel dat ik onderdrukt werd en niet geheel mezelf kon zijn.

De proef met verschillende doseringen

In die tijd hebben we zowel van Ritalin als Concerta verschillende doseringen geprobeerd. Natuurlijk zat er verschil in maar we merkte ook dat de bijwerkingen bleven. Toen was er nog een stap die we konden nemen en stelde de arts een antidepressiva voor. Of ik kan gewoon niet zo goed tegen medicatie of dit was ook de verkeerde maar ook hier kreeg ik weer veel bijwerkingen. Dit was het ook niet! Ik ging nog even terug aan de Concerta en besloot na een tijdje dat ik het zonder wilde gaan proberen.

ADHD medicatie

De dag dat ik stopte met medicatie

Maar liefst vier jaar lang heb ik ADHD medicatie gebruikt en zou na vier jaar zonder gaan proberen. Ik vond het ergens heel eng om van de Concerta af te gaan want ergens wist ik niet wat er precies zou gebeuren. Want alles was zoveel anders dan vijf jaar geleden, toen ik nog geen diagnose had. Ik weet nog goed de dag dat ik stopte want ik was vergeten mijn medicatie te halen bij de apotheek en we gingen het weekend in. De keuze wanneer ik zou stoppen werd door mijn eigen vergeetachtigheid gemaakt en in één keer zat ik zonder.

Ik had nog geen overleg gehad met mijn psychiater en ik wist ook dat ik moest afbouwen maar omdat ik niks meer had ben ik zelf gestopt, zonder overleg…doe dit trouwens niet en overleg altijd met iemand die er verstand van heeft!

Wat gebeurde toen ik stopte met medicatie

Wat gebeurde er niet kan je beter vragen want er gebeurde heel veel. Stilzitten zonder te friemelen, werd een hele opgaven. Om toch de dag een beetje rustig te starten, deed ik aan mediteren maar ook daarin werd stilzitten steeds lastiger. Ik maakte net zoals voorheen lijstjes, met dingen die ik moest doen maar vergat uiteindelijk waar de lijstjes waren en maakte dan maar weer een nieuw lijstje. Elke dag weer!

Ik wilde weer sporten maar deed uiteindelijk helemaal niks. Eten…god mijn eetdrang kwam terug en hoe. Ik wilde alles eten wat ik maar tegenkwam en ik had daarna gewoon geen buikpijn meer en kwam aan. Schrijven en mijn gedachten organiseren – zullen we het daar maar niet over hebben – wat een ramp. Mijn emoties schoten het dak uit, ook de vrolijke niet afgevlakte Diana kwam weer terug, was ik heel blij mee maar ook de snel verdrietige en boze Diana kwam er ook gratis bij.

Ik begon de medicatie te missen

Dingen echt kunnen doen zonder gelijk achter een vogel aan te vliegen of in één keer in de supermarkt te staan terwijl je eigenlijk je was wilde gaan doen. Ik wilde zo graag samenwerken met mijn hersenen, samen een oplossing te vinden om dragelijk door het leven te gaan maar het lukte me gewoon niet zonder medicatie maar één ding was wel zeker en dat was dat ik niet meer terug aan de medicatie wilde…hoe nu verder?

Samen leren leven met de chaos in je hoofd

En dan komen we bij de alternatieve verzinnen want ik geloof er echt in dat er mogelijkheden bestaan om het leven met ADHD zonder medicatie dragelijk te maken. Ik weet bv dat ik in hyperfocus kan komen als ik bv een serie aan het kijken ben of een goede documentaire. Het werkt niet altijd maar vaak ervaar ik dan juist die rust en stilte in mijn hoofd. Ook door te gaan wandelen of fotograferen kan ik bepaalde duidelijkheden creëren zonder dat het al teveel moeite kost.

Zo ben ik er bv achtergekomen dat 8 uur werken op een dag voor mij te lang is, ik kan dan mijn concentratie niet vast houden en ga dan fouten maken. Omdat ik zzp-er ben kan ik nu zelf bepalen hoeveel uur ik werk. Momenteel werk ik tussen de 4 en 6 uur per dag. Een artikel zoals dit tikken kost mij ruim 3 uur maar wel veel meer energie dan bv een website maken of foto’s bewerken in 3 uur tijd.

Pomodoro techniek

Ik deel mijn tijd ook bv op in kleine behapbare stukken met de Pomodoro techniek. Je werkt 25 minuten en neemt dan 5 minuten pauze en dit doe je 3 of 4 keer en daarna neem je een langere pauze. Ik merk dat ik met deze methode beter mijn concentratie vast kan houden. Zo zijn er nog vele handvatten en hulpmiddelen om zonder medicatie door het leven te gaan.

ADHD medicatie

De metafoor van de helikopter en de berg

Ik las laatst ergens deze metafoor die voor mij perfect uitlegt wat het verschil is van wel of geen medicatie gebruiken. Je wilt een bergtop bereiken en je hebt twee verschillende opties. Je kunt kiezen voor een makkelijk, snelle weg – de helikopter. Je komt snel boven, je hoeft weinig inspanning te verrichten en je kunt genieten van het prachtige uitzicht onderweg en op de bergtop.

Maar wat als je besluit niet de helikopter te nemen en stap voor stap zelf de berg te beklimmen. Je kiest daarbij voor een uitdagender en moeilijker pad. Onderweg krijg je te maken met risico’s, zware inspanningen, je moet beter plannen en wie weet ook wel gewichtsverlies. Maar een bergbeklimmer die de top bereikt, heeft op een bepaalde manier iets voor elkaar gekregen. Deze overwinning zal de persoon in kwestie voor altijd onthouden. Je ziet dat je doorzettingsvermogen hebt, dat vallen en opstaan bij het leven hoort en blijdschap dat het jezelf gelukt is. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen, eigen kennis, je wordt sterker en staat steviger in je schoenen dan ooit tevoren.

Deze metafoor is erg goed van toepassing waarop ik ook mijn afweging heb gebaseerd. Ja, ik had bijwerkingen en ja ook daarmee kon ik uiteindelijk leren leven. Toch koos ik bewust voor de langere weg. In dit lange proces zonder medicatie heb ik mezelf als geen ander leren kennen. Natuurlijk verlang ik nog steeds wel eens naar de werking van de medicatie maar ook daarin zie ik dat ik veel heb geleerd van die bergbeklimming en dat ik het nu bewuster kan inzetten.

Er is geen goed of fout

Wel of geen medicatie gebruiken is een afweging die voor ieder persoonlijk is. Wat ik ermee wil laten zien is dat je ook zonder medicatie een prachtig leven met ADHD kunt hebben. Het is wel veel meer vallen en opstaan maar daarvan leer je elke keer weer. Kijk naar wat je zelf nodig hebt en wat jij denkt dat voor jou werkt en overleg altijd met een psychiater.

Kleine disclaimer

Ik wil als laatste nog even benadrukken dat ik niet geleerd heb voor psychiater en dat ik hier alleen eigen ervaring deel over het gebruik van ADHD medicatie. Bij iedereen heeft het een andere uitwerking en elke situatie is anders. Bovenstaande informatie en overwegingen kunnen gericht advies van de arts niet vervangen.

Hi, mijn naam is Diana. Ik ben spreker, ervaringsdeskundige, reisblogger en fotograaf. Ik woon met mijn twee katten (Kayla en Evi) in een knus appartement in het centrum van Breda. Ik ga er graag op uit en ontdek het liefs elke week nieuwe dingen. Ik ben verslaafd aan Schotland, Sushi en gezelligheid. Meer weten over mij?

Meer Berichten

1 Reactie

  1. Aramis

    Ik heb als kind alles dubbel moeten ervaren herhalen en altijd met boosheid geschreeuw pijn verdriet can een ander.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, mijn naam is Diana. Ik ben spreker, ervaringsdeskundige, reisblogger en fotograaf. Ik woon met mijn twee katten (Kayla en Evi) in een knus appartement in het centrum van Breda. Ik ga er graag op uit en ontdek het liefs elke week nieuwe dingen. Ik ben verslaafd aan Schotland, Sushi en gezelligheid. Meer weten over mij?