ADHD? Hoe leef je jouw beste leven

Wat andere van je vinden, wordt vaak zwaar gewogen en die zware rugzak sleur je zelf elke keer mee. Mensen met ADHD weten als geen ander hoe het voelt als men hen in een bepaalde richting stuurt en iets van hun verwacht wat ze niet waar kunnen maken. Jarenlang heb ik geworsteld met het idee dat ik niet perfect, anders en raar was. Ik leefde mijn leven aan de hand van iemand anders voorwaarden en ben er de laatste jaren achtergekomen dat ik mag en kan leven naar mijn eigen voorwaarden en het gaat beter als ooit te voren.

In deze blog geef ik je tips hoe je met ADHD jouw leven op je eigen voorwaarden kunt leven.

Leer je eigen grenzen kennen

Overal bij moeten zijn en bang zijn dat je dingen mist als je een verjaardag overslaat. Geen nee kunnen zeggen omdat je bang bent dat mensen je saai vinden. Maar het is ook niet fijn om na een volle dag vol afspraken helemaal overprikkelt thuis te komen. Niet meer normaal na kunnen denken omdat al je prikkels je gedachten overnemen.

Zelf ben ik een erg sociaal mens en hou ik van mensen om mij heen maar teveel sociale gelegenheden betekend bij mij ook altijd vermoeidheid en een overprikkeling. Als een weekend bestaat uit meerdere afspraken dan ben ik de maandag altijd helemaal op. Ik ben namelijk erg introvert als het aankomt op mijn energielevel weer op peil krijgen. Ik laat niet op als ik niet alleen ben of als ik niet alleen de natuur in kan.

Het is daarom ook niet erg om ‘nee’ tegen een afspraak te zeggen. Een vriendschap wordt niet minder belangrijk als je een etentje mist of niet verschijnt op die bomvolle drukke verjaardag. Jij bent belangrijk en je kunt belangrijk zijn voor andere als je eerst goed voor jezelf zorgt.

Zelf leg ik altijd wel uit waarom ik niet kom en bekijk dan of er een andere mogelijkheid is om bv de verjaardag van een vriendin te vieren.

Doe werk dat goed bij je past

Als ADHD-er herken je dit misschien wel – je hebt veel verschillende soorten banen gehad in het verleden of misschien nog wel steeds. Je loopt elke keer tegen irritaties aan of je ligt niet op één lijn met je baas. Je komt vaak te laat omdat het niet lukt om elke dag om 9 uur op je werk te verschijnen.

Dan past de baan die je nu hebt of misschien wel hebt gehad, wel helemaal niet bij jou. Ik heb zelf in het verleden veel verschillende soorten banen gehad en elke keer liep het na een jaar of twee stuk. Ik kwam er ook achter dat voor een baas werken en een baan die elke dag van 9 tot 5 is, niet bij mij past. Het is ook helemaal niet erg om andere keuzes te maken dan de mensen om je heen.

Zo past het werk als zzp-er beter bij mij, werk waarin ik elke dag wat anders kan doen. Het is voor mensen met ADHD belangrijk dat ze regelmatig nieuwe prikkels krijgen zodat ze gemotiveerd blijven in het werk wat ze doen.

ADHD leuker leven

Het is niet belangrijk wat andere mensen denken

Nee, echt niet! Het zit misschien in ons systeem gedrukt dat de mening van andere heel belangrijk is en dat we daarnaar moeten leven maar nee dit kan anders. Mensen met ADHD willen er altijd voor een ander zijn en vinden erg belangrijk wat andere van ons vinden maar cijferen we onszelf ook vaak weg.

Mensen met ADHD hebben andere hersenen, die anders werken en anders denken dan mensen zonder ADHD. Dit is natuurlijk niet erg maar daarmee hebben wij wel andere behoeftes, denken wij anders, zien wij dingen anders en vatten wij dingen anders op. Ook hebben we vaak een andere mening en nemen we beslissingen die andere vaak niet zo goed snappen.

Ik hou heel erg van vrijheid en avontuur en zekerheid en stabiliteit zijn dan ook een ver van mijn bed weg show. Ik krijg hier vaak preken over en mensen snappen hierin mijn keuzes niet maar dat is goed zo. Ik merk dat ik zo beter mijn leven kan leven en bv problemen veel beter kan aanpakken als die op mijn pad komen.

Daarmee doel ik op bv carriere maken of lange dagen maken om door te groeien in het bedrijf met een goed betaald stukje salaris. Als zzp-er heb ik die zekerheid niet en is mijn inkomen niet stabiel maar dit geeft mij ondanks de onzekerheid meer vreugde in mijn werk. Hierdoor hou ik het werk wat ik nu doe al 5 jaar uit 🙂

Wees open over je ADHD

Er rust nog een taboe en groot stigma op het stukje ADHD – men denkt al snel dat je een te druk mens bent die zichzelf alleen maar in de problemen brengt. Gelukkig is dat niet zo en schuilen er ook hele mooie aspecten aan het leven met ADHD.

Wat wel mijn redding is geweest om mijn leven met ADHD mooier te maken is om er open over te zijn. Hiermee bedoel ik niet dat je een waterval op mensen moet loslaten maar dat je er mensen wel bewust van kunt maken en kennis te laten maken van jouw en je ADHD. Dit is niet bedoeld als excuus of het excuus om in de slachtofferrol te kruipen maar juist om meer begrip te creëren zodat het makkelijker wordt om te begrijpen waarom jij bepaalde dingen op een bepaalde manier doet.

Natuurlijk is het wel belangrijk om te kijken of je de veilige balans voelt om open te zijn. Dit kan soms veilig genoeg voelen maar dan wel in stapjes. Soms voelt het helemaal niet veilig en dan is dat ook goed.

Leer omgaan met de symptomen

Als je ADHD hebt weet je dit wel, het is soms een gevecht tegen de symptomen en het is soms zwaar. Wat het minder zwaar maakt is het kijken hoe je kunt leren leven met de symptomen. Laten we het bekende symptoom pakken: drukte. Mensen met ADHD zijn druk en kunnen dit vaak niet in bedwang houden als ze geen medicatie gebruiken.

Zelf gebruik ik geen medicatie en heb dus vaak last van drukte in mijn lichaam en hoofd. Zo heb ik met vriendinnen afgesproken dat ik een ratel 10 minuten krijg. Dus als ik binnenkom dan geven ze mij even de 10 minuten ongegeneerd praten. Dit helpt mij om de druk van de ketel af te krijgen waardoor ik daarna meer aandacht kan hebben voor de persoon waarbij ik ben.

Of als ik drukte in mijn lichaam voel, ga ik even heerlijk dansen op muziek. Gewoon lekker in mijn woonkamer, precies zoals ik voel hoe ik wil dansen. Dit ziet er misschien voor de buitenwereld raar uit maar zo kan ik wel al mijn energie die ik teveel heb kwijt.

Kijk naar de mogelijkheden i.p.v. naar wat je niet kunt

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor mensen met ADHD maar toch geef ik je deze tip. Ik zeg dat al vaak tegen mensen die denken in onmogelijkheden ‘ik kan dit niet en dat niet’ of ‘waarom kan ik dat ook niet’. Als je zo gaat denken dan blijf je zo denken en denk je ezelf omlaag. Uitslag: een minder leuk leven.

Mooi voorbeeld is dat ik moeilijk mijn concentratie kan houden bij lange film. Ik ben dan (als ik niet in hyperfocus zit) snel afgeleid. Uitslag: ik kijk series want een aflevering is vaak veel korter dan een films. Ook nog een mooi voorbeeld is ‘ik kan dit toch niet want ik heb een dyslexie en dingen volhouden lukt mij nooit’…dit zijn mijn eigen woorden voordat ik mijn outdoor- en reisblog starte. Nu 5 jaar later heb ik hier mijn baan van kunnen maken. Dus die mogelijkheden zijn er genoeg zolang je ze zelf maar creëert.

ADHD leuker leven

Geef jezelf de prikkels die je nodig hebt

Mensen met ADHD hebben veel verschillende prikkels nodig om het leven uitdagend en leuk te blijven houden. Vaak doen mensen met ADHD veel verschillende dingen en dit is niet zonder reden. Let hierbij wel op dat je dus je grenzen hierin bewaakt. We zijn ook overmoedig en doen dan teveel leuke dingen waardoor we juist weer overprikkelt raken.

Ik ga goed op uitdagend, avontuurlijke prikkels die mij buiten mijn comfortzone brengen. Een hoge bergtop beklimmen, een verlaten steenkool fabriek bezoeken, een nieuwe sport leren, 900 kilometer in een rickshaw door India rijden. Dit zijn natuurlijk flinke extreme maar ik kan hier bv weken en vaak wel maanden goed op teren.

Het is dus belangrijk om te kijken welke prikkels jouw leven leuker maken. Dit kan natuurlijk ook jezelf elke week een nieuwe maaltijd aanleren of met een nieuwe sport beginnen. Maar ook eens in de zoveel keer in een ballenbak springen en even weer jezelf kind voelen, kan er voor zorgen dat jouw leven met ADHD leuker wordt.

Deze tips zijn uit eigen ervaring geschreven. Heb jij nou nog een tip die het leven met ADHD leuker kan maken, dan hoor ik het graag in de reacties 🙂

Hi, mijn naam is Diana. Ik ben spreker, ervaringsdeskundige, reisblogger en fotograaf. Ik woon met mijn twee katten (Kayla en Evi) in een knus appartement in het centrum van Breda. Ik ga er graag op uit en ontdek het liefs elke week nieuwe dingen. Ik ben verslaafd aan Schotland, Sushi en gezelligheid. Meer weten over mij?

Meer Berichten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, mijn naam is Diana. Ik ben spreker, ervaringsdeskundige, reisblogger en fotograaf. Ik woon met mijn twee katten (Kayla en Evi) in een knus appartement in het centrum van Breda. Ik ga er graag op uit en ontdek het liefs elke week nieuwe dingen. Ik ben verslaafd aan Schotland, Sushi en gezelligheid. Meer weten over mij?